Hyppää pääsisältöön
Kahden ikä-ihmisen kädet pöydällä.

Uutinen

Legionella-bakteerin torjunta Konginkankaan palvelukeskuksessa onnistui

3.5.2024

Konginkankaan palvelukeskuksen vettä voi käyttää normaalisti. Legionella-bakteerin torjunnan onnistumisesta kertovat Jyväskylän seudun ympäristöterveyden 16.4.2024 ottamien seurantanäytteiden tulokset.

Konginkankaan palvelukeskuksen kiinteistön omistaa Äänekosken kaupunki. Tiloissa toimii Keski-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö, jossa on 32 asukaspaikkaa.

Palvelukeskuksen vesijohtovedestä löydettiin Legionella-bakteeria helmikuussa rutiinitarkastuksen yhteydessä. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen. Myös vesijohtoveden juominen on turvallista. Ihmiseen Legionella-bakteeri voi tarttua vain vesiaerosolin mukana esimerkiksi suihkussa. Tilastojen mukaan bakteerille altistuneista noin viisi prosenttia saa keuhkokuumeen.

Ripeiden varotoimien ansiosta Konginkankaan palvelukeskuksen toimintaa voitiin jatkaa turvallisesti. Asukkailla tai henkilöstöllä ei tartuntoja ilmennyt.

Palvelukeskuksessa siirryttiin käyttämään suihkutilaa, josta ei helmikuussa löydetty Legionellaa. Varotoimenpiteenä suihkun aikana sekä asukkaat että henkilökunta käyttivät hengityksensuojaimia.

Kiinteistön omistaja ryhtyi häätämään Legionella-bakteeria muun muassa poistamalla käytössä olevat, käyttöveteen kytketyt lämmityspatterit, nostamalla vesiverkoston lämpimän käyttöveden lämpötilaa, tarkistamalla vesikalusteiden kuntoa ja juoksuttamalla vettä. Myös pesutilojen suihkupäät uusittiin.

Toimenpiteiden jälkeen otetuissa kontrollinäytteissä ei enää havaittu toimenpiderajat ylittäviä Legionella-bakteerien määriä. Jyväskylän ympäristöterveys seuraa veden laatua ottamalla uudet näytteet syksyn aikana.

Lisätietoja:

Keski-Suomen hyvinvointialueelta:

  • Tuija Koivisto, koti- ja asumispalvelut, vastuualuejohtaja 040 513 5821
  • Saara Kuusela, ikääntyneiden asumispalvelut, palvelujohtaja 040 579 4573
  • Tiina-Emilia Seppänen, ikääntyneiden asumispalvelut, palvelupäällikkö, 050 477 1907
  • Jaana Leppäaho-Lakka, infektioylilääkäri, 014 269 1578
  • Keijo Lukkarinen, alueylilääkäri, 040 500 4313

Jyväskylän seudun ympäristöterveys:

  • Hanna Yksjärvi, ympäristöterveyspäällikkö, 040 472 4850

Äänekosken kaupunki:

  • Erika Räihä, kaupunkirakennepäällikkö, 040 762 3811